Systemet vil basere sin oppbygging av MVA oppgaven på hvordan du har satt opp SAF-t feltene for mva når du satt opp SAF-t modulen. Det er derfor en stor fordel om du har satt opp den først.
Med løsningen kommer en veiviser du bør kjøre første gang du skal sette opp. Denne generer en MVA oppgave layout basert på hvordan du har angitt SAF-t mva kodefeltene i ditt mva bokføringsoppsett.
Denne mva oppgaveoppbyggingen kan du justere og tilpasse i etterkant, eller du kan kjøre veiviser på nytt om ønskelig.
Før du starter veiviseren bør du opprette 3 nye nummerserier og søke opp “mva rapportoppsett” for å angi sette opp de fire feltene merket gult i bildet under.
De tre nummerseriene kan du opprette som du selv ønsker, men under er et forslag:
I Noen versjoner har man allerede en mva-oppgavemal ved navn “MVA” eller “VAT.” Den kan i såfall benyttes. For å undersøke før du starter veiviseren: Søk etter mva-oppgavemal. Har du ikke en i listen der opprett en for eksempel slik:
Start så veiviseren ved å søke opp eller du kan finne den direkte her i menyen:
(Denne veiviseren vil klargjøre for innsending men du sender ikke inn noe oppgave gjennom å starte den).
Vi har sett i to versjoner at Microsoft ikke har oversatt menypunktet slik at heter Electronic VAT submission som på bildet under ser det slik ut men du kan fremdeles søke opp “Veiviser for elektronisk”
Første bilde er bare en informasjon så velg Neste
I de fleste versjoner vil du så få et bilde som varsler deg om at senere trinn i oppsettet vil gi mulighet til å aktivere en integrasjon mot et 3. part system (altså du vil få mulighet til å legge inn bruker for å sende oppgave direkte til Altinn).
Godta for å gå videre, du vil senere få valget om å legge inn integrasjon eller ikke.
Dersom du har laget ID-porten bruker i forkant kan du nå oppgi informasjon om den. Velg i såfall Åpne Elektronisk Mva oppsett. Dersom du hopper over det kan du også gjøre resten av oppsett klart for senere å legge inn brukeren.
Ferdigstiller du oppsettet uten ID-porten bruker vil du allikevel få mulighet til generer en fil med oppgaven som du så kan laste inn direkte i Altinn og godkjenne der. Vi tror de fleste vil bruke denne metoden i starten. I hvert fall om de selv både har opplasting og godkjenningsrettighet.
Har du ikke ID-porten bruker gå altså videre og trykk ja på denne meldingen.
Modulen har med seg alle standard MVA koder per 01.01.2022 og sammenlikner nå den listen mot de som ligger i systemet fra før. (Dvs de du fra før har i listen Mva koder, listen som blant annet benyttes for SAF-t oppsett)
Trykker du Vis koder får du se hvilke av disse du mangler i ditt system.
For mange vil det antagelig bare være de nye spesialkodene som på bildet under
Dette er nye koder som man kan bruke i særtilfeller for spesielle poster som må merkes med spesifikke noter\spesifikasjonskoder.
Uansett hva du ser ligger i denne listen så er det ikke noe krav om å legge til alle dersom du ikke har behov for å benytte de for ditt regnskap.
Ønsker du å legge til alle kan du det med Legg til koder. Da kopieres de inn i mva koder tabellen i systemet og du kan evt.redigere de der eller slette enkelte du ikke ønsker å benytte.
Du bør så uansett trykke på Oppdatering. Dette oppdaterer alle standard MVA kodene du har i tabellen ved å lese inn standard % sats og merker om det er standard å rapportere både grunnlag og beløp eller bare beløp. (Dette styrer hvordan mva oppgaven i filformat bygges opp).
Før oppdatering står det i bildet 0/32, etter vil det i dette tilfellet stå 19/32. Dette handler om hvilke som får huket i kolonnen til høyre i bildet så sånn sett er ikke fasiten 32/32 og tallet varierer per selskap basert på oppsett du har.
Velg Neste og gå videre
På dette tidspunktet skal du kontrollere at du har angitt SAF-t mva koder i de linjene i mva bokføringsoppsettet ditt som du skal ha med inn i den nye mva oppgaven. Du har en snarvei rett fra veiviseren til å åpne mva-bokføringsoppsett.
Systemet vil nå bygge forslag til mva oppgave for deg basert på kodene du har og mva bokføringsoppsettet du har. Velg oppgavemalen
Gi oppgave layouten et navn som f.eks MVA2022
Trykk så Opprett Mva-oppgave, systemet bygger et forslag til deg basert på oppsett du har fra før.
Velg gjerne Ja for å se hvordan oppgave forslaget ble bygget. Systemet har nå opprettet en MVA oppgave
(Bildet over er et eksempel og ikke nødvendigvis det som blir riktig hos deg)
Kolonnen boksnr. forteller oss hvilke linjer som vil komme i til hvilken boks i oppgaven. I praksis da hvilken mva kode det vil rapporteres som i oppgaven gjennom hvor det plasseres i filen.
De tre første linjene går mot boks\kode 1,11 og 13.
linjene som har Radnr 3-1 og 3-2 forteller oss at det er to kombinasjoner som føres av salg kode 3 i systemet
Lenger bort på linjen ser vi at det er fordi man av og til har MVA bokføringsgruppe firma blank og andre ganger KUND.PL, begge disse variantene føres som HØY og da salg 25% MVA. Linjene kommer som sagt i oppgaven fordi de i MVA bokføringsoppsett er merket med standard SAF-t koder. Altså finner vi de igjen der om vi ser etter:
Linjene 3-1 og 3-2 er som vi ser ikke merket mot et Boksnr. Altså vil ikke disse linjene komme med i filen. Disse to linjene er nemlig bare “delsummer” for vi ser fra linjen under (Radnr 3) at denne linjen er merket mot Boks 3 og ytterst til høyre i bildet ser vi at den er en Radsammentelling (summering) av linje 3-1 og 3-2. Altså summerer den opp alle forekomster av Salg 25% og vil da generer en sum av de til filen og merke med at summen og grunnlaget hører til i post 3 i den nye mva oppgaven.
1, 11 og 13 finnes også i MVA bokføringsoppsettet. Men for disse finnes det kun en linje som er merket med SAF-t avgiftskoden så da behøver ikke MVA oppgaven å ha mellomregningslinjer og delsummer. den ene linje kan merkes direkte med Boks 1 f.eks
Oppgaven som rapporteres vil da se slik ut:
Som nevnt vises altså kun en linje for boks 3 og dette er da totalen av de underliggende fra oppsettet.
Se også mer om å rapportere omsetningsoppgaver