Oppsett for ny mva-melding 2017
1. Ny MVA melding av 2017
1.1 Hvorfor ny MVA-melding
Dette er framsatt som et nytt krav fra Skatteetaten, som gjelder fra 2017. Skattemelding for merverdiavgift (mva-meldingen) erstatter dagens omsetningsoppgave for merverdiavgift.
Bakgrunnen for endringen er hovedsakelig at import-mva fra 2017 ikke lenger skal betales ved innførselen, men innrapporteres i mva-meldingen. Endringen innebærer imidlertid at alle MVA-pliktige næringsdrivende må oppdatere sine ERP-systemer og MVA-koder.
Hva er den viktigste endringen?
Endringene gjelder virksomheter som er registrert i MVA-registeret. For disse virksomhetene blir innførselsmerverdiavgift ikke lenger beregnet, innberettet og betalt via tolldeklarasjonen. Merverdiavgiften skal ikke lenger betales til Tolletaten/trekkes på tollkreditten. Endringen innebærer at merverdiavgiftspliktige virksomheter skal innrapportere, beregne og betale innførselsmerverdiavgift som en del av den nye skattemeldingen for merverdiavgift (MVA-meldingen). Dette skjer ved beregning av omvendt avgiftsplikt (reverse charge). Omvendt avgiftsplikt er en ordning vi allerede er kjent med fra kjøp av fjernleverbare tjenester fra utlandet.
Det er ingen endringer i reglene om beregningsgrunnlaget for innførselsmerverdiavgift. Alle varer som innføres skal rapporteres, framlegges og deklareres til tollmyndighetene på samme måte som tidligere. Det som er nytt er at tolldeklarasjonen ikke lenger vil inneholde direkte informasjon om beregningsgrunnlaget og innførselsmerverdiavgiften. Beregningsgrunnlaget finner man normalt ved å summere rubrikk 46 og 47 i tolldeklarasjonen.
Virksomhetene må selv sørge for å samle nødvendige opplysninger og dokumentasjon, beregne, innberette og betale avgiften til Skatteetaten via MVA-meldingen. Det er tolldeklarasjon som skal gi grunnlag for MVA og ikke varekjøpsfaktura fra utenlandsk leverandør. Det vil i begynnelsen av hver måned være tilgjengelig en oversikt over alle tolldeklarasjoner innrapportert forrige måned. Dette er ment som en oversikt til avstemming av mottatte deklarasjoner.
Den nye ordningen innebærer en likviditetsmessig fordel for merverdiavgiftspliktige næringsdrivende, ettersom de slipper å innbetale merverdiavgiften ved innførselen av varer. Ordningen med tollkreditt vil falle bort, bortsett fra for de virksomheter som innfører toll- og særavgiftsbelagte varer.
NB: Alle terminer som gjelder 2016 skal rapporteres på dagens oppgave. Den nye MVA-meldingen gjelder transaksjoner fra 1.1.2017. Frister for innlevering og betaling endres ikke.
Oseberg viser til Skatteetatens nettsider og meldinger for mer informasjon om grunnlag for endringen og hvordan tolldeklarasjoner behandles i praksis i forbindelse med selve importen av varene over grensen. Dette dokumentet har fokus på endringen i Dynamics NAV rundt oppsett og selve rapporten som systemet utsteder.
1.2 Nytt krav Flere poster
Den nye MVA-meldingen får 19 poster. Noen av postene er helt nye, noen har fått et endret innhold, mens noen er like men er flyttet til en annen post enn tidligere. Dette innebærer at regnskapssystemene og MVA-kodene må tilpasses MVA-meldingen for å kunne rapportere riktige tall.
Innførselsavgiften skal oppgis i egne poster i den nye MVA-meldingen. Innførselsavgiften føres først som en utgående innførselsavgift og deretter som inngående innførselsavgift i den samme meldingen
Blant endringene er at eksport av varer og tjenester skal inn på en egen post. Det samme gjelder beregnet merverdiavgift ved kjøp av klimakvoter og gull. (Vedlegg speil av postene + MVA melding eksempel)
1.3 Alle må gjøre endringer
Siden den nye MVA-meldingen vil gjelde for alle MVA-pliktige fra 2017, er det viktig å merke seg at alle må forholde seg til endringene dette medfører, ikke bare de som importerer varer. Oppsetts og bruksendringene er derimot betydelig mindre i omfang for de som ikke har import av varer eller tjenester.
1.4 Teknisk nytt oppsett i NAV
(vi påpeker at i dette oppsettet er det enkelte nye felter som omtales, disse finnes ikke i ditt system per 7.12.2016, men legges inn i løpet av kort tid. Du vil få beskjed straks det er utført. Øvrige oppsetts endringer kan allikevel påbegynnes før dette om ønskelig, for så å korrigeres med disse felter i etterkant).
Mva-koder
Den første endringen er at man i tabell for mva-koder velger hvilke rubrikker i MVA-meldingen de forskjellige postene skal vises.
Merk: Kode 51 salg av gull og klimakvoter, post 7, kommer dessverre ikke med i MVA-meldingen. Microsoft vil gjøre en oppdatering på nyåret. Hvis dette er aktuelt for dere, ta kontakt med oss.
Mva-bokføringsoppsett
Nytt fra Microsoft er også Mva-rapporteringskoder for salg og kjøp i Mva- bokføringsoppsett. Disse kodene styrer hvor posteringer vises i MVA-meldingen.
Merk! Dere vil ha andre navn på kombinasjonene enn oppgitt her. Som LEVUTL – HØY i stedet for LEVUTL – IF VARE 25, Det som er viktig er at alle kombinasjonene går til rett mva kode for salg og kjøp (Sales VAT Reporting Code og Purchase VAT reporting Code)
MVA-melding
Den tredje endringen som er utviklet av Microsoft er selve rapporten for MVA.
Foreløpig heter denne Trade Settlement 2017 og ligger i menyen under gruppen Periodiske aktiviteter/MVA hvor dagens rapport er plassert
Utskrift av rapporten vil se slik ut
MVA-meldingen inneholder alle poster som skatteetaten krever.
1.5 Forslag til oppsett
Mva koder
Nytt fra Microsoft er også at man i tabell for mva-koder velger hvilken rubrikk i MVA-meldingen de forskjellige postene skal vises.
Vi har laget ett oppsett med alle standard mva-koder (Se vedlegg Norwegian-saf-t-standard-vat-codes ). Vi anbefaler at alle mva-koder med tilhørende posteringsinformasjon legges i oppsettet, uavhengig om de er aktuelle per i dag.
Mva-bokføringsoppsett
Vi har fylt inn alle mva-koder (VAT Codes). Disse er kun veiledende for resten av bokføringsoppsettet, det er MVA-rapporteringskode for salg og kjøp som avgjør om posteringene kommer med i MVA-meldingen. I deres mva-bokføringsoppsett vil dere antageligvis ha andre navn og kombinasjoner. Det som er viktig er å få rett mva-koder i de nye kolonnene i de forskjellige kombinasjonene av mva-bokføringsgruppe firma/mva-bokføringsgruppe vare. Det kan godt hende at du klarer deg med de kodene for vare og firma som du benytter per i dag.
Forklaring til forkortelser:
OMV.AVGPL = Omvendt avgiftsplikt (salg eller kjøp av gull og klimakvoter, hvor kjøper beregner utgående avgift)
OMV.AVGPLU = Omvendt avgiftsplikt uten fradrag for inngående MVA
IF VARE = Innførsel av vare med ingen, middels eller høy sats.
IF VAREU = Innførsel av vare med ingen, middels eller høy sats. Uten fradrag for inngående avgift.
IFTJ = Innførsel av tjenester med lav eller høy sats med snudd avregning. Her skal både inngående avgift og innførselsavgift beregnes.
IFTJU = Innførsel av tjenester uten fradrag for inngående avgift
Det er viktig å merke seg at MVA % må legges inn.
I tillegg må sats og beregningstype for MVA legges inn. Beregningstype viser Reverse Charge/snudd avregning med innførsel og settes på andre poster til normal
Vi gjentar at dersom du har import av varer i dag vil du fremover måtte føre tolldeklarasjoner og har dermed bruk for oppsett av kodene for «Tolldekl». Har du ikke kjøp av varer fra utland er det ikke nødvendig å sette opp dette.
I tillegg til de nye postene har det kommet flere nye kontoer (Se vedlegg Kontoplan Regnskap Norge), her må du selv vurdere ditt behov i praksis.
Utdrag fra Regnskap Norge:
Generelt sett kan de bokføringspliktige ordne bokføringen slik de vil, bare beregningen av MVA og spesifikasjonskravene blir ivaretatt. Det innebærer også fortsatt å kunne operere med egen tilpasset kontoplan. I sammenheng med det nye SAF-T (standard dataformat for gjengivelse av regnskapsopplysninger) er det imidlertid utviklet en egen standard kontoplan og standardiserte avgiftskoder som allerede er tilpasset ny MVA-rapportering. Vi forventer over tid at systemene beveger seg mot de standarder som fremkommer i SAF-T, for å redusere behovet for konverteringer mellom systemer. SAF-T-filen som sådan inneholder regnskapet på transaksjonsnivå, som skattemyndighetene etter hvert også kan be om ved kontroll (bokettersyn). https://www.regnskapnorge.no/artikler/bokforing/hvordan-forberede-bokforingen-pa-ny-mva-melding-2017/
Vi har lagt inn alle MVA-kontoer i vår kontoplan
Disse er igjen lagt inn i mva-bokføringsoppsett
1.6 Import av varer
Tolldeklarasjoner skal benyttes som grunnlag for innførselsmva ved import av varer. Med dette mener vi ikke bokføring av selve varekjøpsfaktura fra leverandøren. Denne vil du fremdeles føre som før men du må i tillegg følge opp tolldeklarasjoner du vil motta. I Altinn vil du per periode også kunne se hva som er registrert av tolldeklarasjoner mot ditt firma.
Krav til dokumentasjon av mva-grunnlag og mva
1. Tolldeklarasjonen med underbilag
Tolldeklarasjonen med underbilag skal fortsatt være primærdokumentasjon for bokføringen av merverdiavgift knyttet til innførsel. Men siden merverdiavgiften ikke lenger oppgis i post 47 i tolldeklarasjonen, er den ikke tilstrekkelig dokumentasjon alene.
2. Mva-grunnlag og mva
Den bokføringspliktige må i tillegg utarbeide dokumentasjon som viser beregnet grunnlag for merverdiavgift ved innførsel av varer, og selve avgiften. Beregningsgrunnlaget for merverdiavgift må dokumenteres pr. transaksjon/innførselsdeklarasjon.
Dokumentasjon av varer der det ikke skal beregnes mva
Også grunnlaget for innførsel av varer som det ikke skal beregnes merverdiavgift av må dokumenteres, men det er tilstrekkelig at dette grunnlaget dokumenteres med tolldeklarasjon med underbilag.
Krav til bokføring
Det er ikke avklart om GBS 9 vil anbefale at hver enkelt tolldeklarasjon bokføres i regnskapet, eller om man kan bokføre ut fra deklarasjonsoversikten med spesifikasjon av utregnet grunnlag og mva. Mest sannsynlig vil det holde å gjøre dette månedlig og ikke krav til å bokføre hver enkelt tolldeklarasjon
Dokumentasjonsdato
Etter GBS 9 i dag kan siste dato i den måneden tolldeklarasjonen er datert, benyttes som dokumentasjonsdato.
Krav til kontroll
Etter GBS 9 i dag må kopi av fakturaen fra utlandet oppbevares sammen med tolldeklarasjonen i egen mappe sortert på dato. Disse kan i dag kontrolleres mot kontoutdrag for tollkreditt. Fra 2017 kan de kontrolleres mot deklarasjonsoversikten. Kopi av kontoutdrag, eller i 2017 deklarasjonsoversikten, kan arkiveres foran de aktuelle deklarasjonene.
Mva.bokføringsgruppe firma
opprett ny kode TOLLDEKL og legg inn beskrivelse
Mva.bokføringsgruppe vare
Opprett de aktuelle kodene for innførsel av varer.
Mva-bokføringsoppsett
I mva bokføringsoppsett legger du inn de forskjellige kombinasjonene av firma og vare.
Fyll inn mva %, og koder for beregning av inngående og utgående MVA.
Velg sats og snudd avregning der hvor vi skal beregne innførsel og en evt. inngående avgift til fradrag.
Til slutt i oppsettet legger du inn MVA-kontoer.
Kontoplanen
Regnskap Norge har kommet med en rekke forslag til kontoer for beregning av innførselsavgift. I vårt eksempel har vi valgt å legge de nye kontoene på 48xx, da denne serien foreløpig står fri i Norsk Standard og vi ikke ønsket å blande med kontoer som er vanlig for varelager og indirekte føringer. Dette er kun et forslag fra vår side, og ønsker man andre grupperinger står man fritt til å velge det. Det viktigste her er at det bør være separate konti for denne type føringer for å best mulig avstemme at bokføring blir korrekt og for kontroll mot MVA oppgaven.
Hver konto har fått knytning til mva.bokf.gr.firma og mva.bokf.gr.vare
Det er opprettet en motkonto slik at vi ikke får resultateffekt av disse føringene.
Finanskladd og føring av tolldeklarasjonene
Vi anbefaler å opprette en egen kladd med tilhørende nummerserie for tolldeklarasjoner.
Opprett ny kladd, legg inn beskrivelse og velg Motkontonr. 4889 (hvis dette var kontoen du har opprettet i kontoplanen). Da vil alle føringer i den kladden komme med forslag om å føres mot 4889.
Vi foreslår en egen nummerserie til denne kladden for best oversikt. I såfall for å opprette denne: Velg Nr.serie og ny.
Opprett ønsket Kode, beskrivelse og Bilagsnr. Huk av for standardnr.
Du er nå klar til å bokføre tolldeklarasjoner i egen bunke, med egen bilagsserie, mulighet for å legge inn deklarasjonsnr. i Eksterndokumentnr. og/eller beskrivelse. Vi anbefaler minimum å ha det med i beskrivelsesfeltet for enklest oversikt ved finanskontoutskrifter.
Ved valg av konto 4880 ble automatisk mva-bokføringgruppe firma/-vare og mva-kodefylt ut korrekt, motkonto kommer automatisk.
Merk at du legger inn nettobeløp (beløp uten MVA). Det vises heller ikke MVA. beløp når koden er snudd avregning.
Varekjøpsfaktura bokfører som vanlig mot leverandør utland med 0 MVA.
Merk! Dere vil ha andre navn på kombinasjonene enn oppgitt her. Som LEVUTL – HØY i stedet for LEVUTL – IF VARE 25.
Eks. på bokføring.
Mottatt Tolldeklarasjon verdi 100.000, Fradrag for MVA 25 %. Mottatt varekjøpsfaktura verdi 95.000
Finanskladd - TOLLDEKL. D4880 NOK 100.000 mva-kode 81 (ligger i oppsett for konto 4881) / K4889 NOK 100.000 ingen mva-kode. Ingen resultateffekt, men både inngående og utgående MVA blir beregnet.
Kjøpsfaktura – faktura fra leverandør D4000 mva-kode 21 / K Leverandørreskontro. Resultateffekt, uten beregning av MVA. Denne delen med kjøpsfaktura er med andre ord som før. Enten du fører disse i kjøpsfaktura bildet eller i Kjøpskladd i dag så føres de som før med 0 MVA. Endringen er at tolldeklarasjonene må føres i tillegg.
1.7 Import av tjenester
Mva.bokføringsgruppe vare
Opprett nye mva-bokføringsgrupper vare for innførsel av tjenester med 10 % og/eller 25 %. Begge skal vises i post 12 i skattemeldingen. Har man hatt innførsel av tjenester med 10 % skal det noteres en merknad ettersom grunnlag og avgift ikke vil stemme for Post 12.
Mva-bokføringsoppsett
I mva bokføringsoppsett legger du inn de forskjellige kombinasjonene av firma og vare.
Fyll inn mva %, koder for beregning av inngående og utgående MVA.
Velg sats og snudd avregning der hvor vi skal beregne innførsel og en evt. inngående avgift til fradrag.
Til slutt i oppsettet legger du inn MVA-kontoer.
Bokføring av fakturaer og kontoplan
Vi har ikke opprettet egne resultatkontoer for import av tjenester. Da disse kan gjelde flere grupper i kontoplanen. Vi anbefaler at det opprettes egne kontoer for kjøp av tjenester fra utland i rett kontogruppe, som er knyttet til rett mva-kode. Deretter kan man bokføre kjøpsfakturaer med rett MVA-håndtering. Alternativt må man bokføre i finanskladd og sørge for å benytte riktige mva-bokføringgruper eller mva-koder.